Το πρόγραμμα Golden Visa γνωρίζει τεράστια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζεται από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Εδώ και περίπου μια πενταετία (εφαρμόστηκε το 2013) τα πολυτελή σπίτια, διαμερίσματα, βίλες, εντυπωσιακά αρχοντικά, έχουν γίνει πραγματικά ανάρπαστα, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πλάκα, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Θεσσαλονίκη, κλπ.

Η Golden Visa αποτελεί το μέσον για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτήσουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, αλλά και Ελληνική υπηκοότητα με το πέρας κάποιας εύλογης χρονικής περίοδου. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και αρχικά παραχωρούνταν άδεια παραμονής 5 ετών για όσους ξένους υπηκόους αγόραζαν ελληνικό ακίνητο αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, πλέον η ελληνική νομοθεσία έχει γίνει πιο ευέλικτη και η άδεια παραμονής ισχύει για όσο διάστημα ο ιδιοκτήτης διατηρεί στην κατοχή του το ελληνικό ακίνητο που αγόρασε.

Αν και τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος υπήρχε μικρή κινητικότητα, κυρίως λόγω του “εύθραυστου” οικονομικοπολιτικού τοπίου στην Ελλάδα και της βασανιστικής γραφειοκρατίας, ωστόσο, με τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και την προφανή στροφή της Ελληνικής Κυβέρνησης σε πιο φιλική ως προς τους ξένους επενδυτές προσέγγιση, άρχισε να σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από ξένους υπηκόους, κυρίως Τούρκους, Κινέζους, Άραβες και Ρώσους. Από το 2013 έως και το 2017 χορηγήθηκαν πάνω από 2.200 “Χρυσές Βίζες” από τις οποίες πάνω από 700 μόνο το 2017.

Οι λόγοι που ωθούν τους ξένους υπηκόους προς τα ελληνικά ακίνητα και την απόκτηση “Χρυσής Βίζας”, ποικίλουν. Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι λόγοι είναι οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που σχετίζονται με τα ελληνικά ακίνητα, η τεράστια αύξηση στον ελληνικό τουρισμό, και φυσικά το πανέμορφο ελληνικό καλοκαίρι. Η Ελλάδα είναι σαφώς η πιο σταθερή χώρα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι ένας από τους top τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Το πρόγραμμα Golden Visa αποτελεί μια πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία τόσο για τους αγοραστές όσο και για την ελληνική οικονομία!