Σκηνές Αποκάλυψης στην Ανατολική Αττική – Πυρκαγιές καίνε τεράστιες εκτάσεις

Καταστροφή πρωτοφανούς κλίμακας, ένας ασύμμετρος πύρινος κλοιός καταστρέφει τεράστιες δασικές και ημιαστικές εκτάσεις σε Ανατολική Αττική και Κινέτα. Από το μεσημέρι της Δευτέρας, πλήθος από μικρές εστίες έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που τρώει αχόρταγα δασικές εκτάσεις, σπίτια, αυτοκίνητα, ανθρώπινες ζωές.

Έχουν καεί ολοσχερώς εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, ενώ χιλιάδες παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στο λιμάνι της Ραφήνας με τις φλόγες να απειλούν πλέον ευθέως τον αστικό ιστό της Ραφήνας. Οι γύρω οικισμοί, όπως Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ζούμπερι, Άγιος Ανδρέας, κι άλλοι, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, ενώ έχουν εκκενωθεί, ευτυχώς έγκαιρα, όλες οι παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με συνδρομή από όλα τα σώματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, γύρισε εσπευσμένα από τη Βοσνία και κήρυξε την περιφέρεια Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αποφασίσθηκε η αποστολή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και σκαφών του Λιμενικού Σώματος ώστε να παραλάβουν όσους έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Ραφήνας. Δυστυχώς, ο αριθμός των τραυματισμένων, των πολυ-εγκαυματιών και νεκρών συνεχώς αυξάνεται, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι από την περιοχή της Πεντέλης και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων (με ριπές που έφταναν ακόμα και τα 11 μποφόρ) επεκτάθηκε ταχύτατα καθιστώντας αδύνατη τη διαχείριση και καταπολέμηση των πολλών μετώπων πυρκαγιάς. Οι απώλειες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική είναι πραγματικά τεράστιες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε περιουσίες και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, καθώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Οι ελπίδες όλων εστιάζουν στην πιθανότητα να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι, να ξημερώσει γρήγορα και να μπορέσουν να συνδράμουν και τα εναέρια μέσα στις κατασβέσεις.

Πρωτόγνωρο δράμα που κτυπάει την περιοχή εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου. Δεκάδες χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ας ελπίσουμε ότι έως αύριο οι φωτιές θα σβήσουν!