Με διετή υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας κινδυνεύουν οι παραλίες της Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος είναι από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα. Τα διάσημα αξιοθέατα του νησιού, με κύριο αυτό της περίφημης παραλίας του Ναυαγίου, “κονταροχτυπιούνται” στα ίσα ακόμα και με το διάσημο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και ως Φιόρο του Λεβάντε ή Ζάντε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το ενδέκατο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Είναι ένα καταπράσινο νησί με πολλές πανέμορφες παραλίες που αποτελούν αγαπημένο προορισμό περίπου 1 εκ. τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (η μεγαλύτερη ροή τουριστών παρατηρείται από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου). Χάρις στο αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός, η Ζάκυνθος συνδέεται με τακτικές πτήσεις από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί κι αρκετές εποχιακές / charter πτήσεις που συνδέεουν το νησί με διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πιο εντυπωσιακές κι ομορφότερες παραλίες της Ζακύνθου είναι: το Ναυάγιο, ο Γέρακας, το Πόρτο Βρώμη, το Μαραθονήσι, ο Λιμνιώνας, οι Αλυκές, τα Ξύγκια, ο Μαραθιάς, η Δάφνη, και το Πόρτο Ζόρο.

Δυστυχώς, υπήρξαν σήμερα (21/07/2018) πολύ αρνητικές εξελίξεις καθώς η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ο οργανισμός υπεύθυνος για την απονομή των Γαλάζιων Σημαιών) αποφάσισε την υποστολή και των 18 Γαλάζιων Σημαιών που είχε απονείμει στις παραλίες της Ζακύνθου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αποφασίσθηκε η υποστολή για όλες τις Γαλάζιες Σημαίες της Ζακύνθου λόγω του ότι ανιχνεύθηκε ρύπανση της θάλασσας μέσω του ποταμού Αγίου Χαραλάμπη (κύρια αιτία ήταν η υπολειτουργία του βιολογικού καθαρισμού), δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, και σε πολλές παραλίες υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Η απόφαση θα ισχύσει έως ότου επιλυθεί το ζήτημα. Εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, η υποστολή μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.

Η απόφαση “έσκασε σαν βόμβα” στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ενδέχεται να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη τοπική οικονομία, αλλά και για το διεθνές image τόσο της Ζακύνθου όσο και της Ελλάδας! Αν δεν παρθούν άμεσα ουσιαστικές δράσεις, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη!