Η ΑΑΔΕ έβαλε στο στόχαστρο τα εισοδήματα από Airbnb

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Airbnb γνωρίζει τεράστια απήχηση τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο, φυσικά, και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα της κρίσης, με τα ποσοστά της ανεργίας να κατέχουν αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, με την ελληνική οικονομία να προσπαθεί ακόμα να βρει την περίφημη φόρμουλα της πραγματικής ανάπτυξης, και με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί “θηλιά” στον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, Airbnb, αποτελούν δέλεαρ για πολλούς Έλληνες ιδιοκτήτες ενός ή περισσοτέρων ακινήτων.

Δεδομένου του ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, συνδυαστικά με τη τάση που παρατηρείται στην προτίμηση βραχυχρόνιων μισθώσεων σπιτιών αντί των κλασικών κρατήσεων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η Airbnb έχει μεταμορφωθεί σε ένα είδος mainstream τουριστικής κουλτούρας με ολοένα αυξανόμενη τάση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων που προωθούνται μέσω της Airbnb βγάζουν πολλά κέρδη (μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις αρκετές χιλιάδες ευρώ / ημέρα σε χλιδάτες τουριστικές περιοχές, όπως πχ. η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πλάκα, κλπ.) τα οποία συνειδητά ή άθελα “ξεχνούν” να δηλώσουν στην εφορία με αποτέλεσμα το Ελληνικό Κράτος να χάνει τεράστια έσοδα.

Αυτό φαίνεται πως αλλάζει, καθώς η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για την

φορολόγηση στις Airbnb μισθώσεις ακινήτων, καθώς και φορο-εισπρακτικές “επιδρομές” καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην φετινή φορολογική δήλωση τα έσοδα από τις Airbnb βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε2 με κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές 15% (ετήσια έσοδα έως 12.000 ευρώ), 35% (ετήσια έσοδα 12.001 – 35.000 ευρώ), και 45% (ετήσια έσοδα άνω των 35.000 ευρώ). Στην την περίπτωση που η βραχυχρόνια μίσθωση συνοδεύεται και από προσφορά υπηρεσιών, όπως πχ. υπηρεσίες καθαριότητας, υπηρεσίες chef, κλπ., τότε το εισόδημα θα χαρακτηρίζεται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και η φορολογία θα είναι ανάλογη με αυτή μιας ατομικής επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι 22% (έως 20.000 ευρώ), 29% (20.001 – 30.000 ευρώ), 37% (30.001 – 40.000 ευρώ), και 45% (άνω των 40.000 ευρώ).