Αέριο Γέλιου – Η νέα επικίνδυνη μόδα που απειλεί τους τουρίστες

Οι διακοπές αποτελούν το όνειρο κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον οι καλοκαιρινές διακοπές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γινόμαστε αποδέκτες μεγάλων και συχνών εντάσεων, πιέσεων, απογοητεύσεων, κι άλλων πολλών αρνητικών συναισθημάτων. Συνδυαστικά με το “γκρίζο” της καθημερινής ρουτίνας, γεννιέται στον κάθε άνθρωπο μια ενστικτώδης ανάγκη να ξεφύγει από την αρνητική διάσταση της καθημερινότητάς του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που περιμένουμε με τόση λαχτάρα τις διακοπές. Ήλιος, θάλασσα, beach bars, τρέλα, ανέμελες στιγμές, κοινώς dolce vita σε διάφορες εκδοχές.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών παρατηρείται η μεγαλύτερη τάση για τρέλα, extreme εμπειρίες, ξεφάντωμα, όπου σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τα όρια της υπερβολής και του απαγορευμένου. Κάπου σε αυτό το πλαίσιο, έχει παρατηρηθεί μια νέα τάση η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους ακολούθους. Ο λόγος για το περίφημο αέριο του γέλιου.

Η μόδα του ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία. Πολλά από τα διασημότερα night clubs και pubs το πουλούσαν για να εξιτάρουν τους θαμώνες τους και να απογειώνουν τη τρέλα της διασκέδασης. Ωστόσο, μετά από κάποιους θανάτους ατόμων που είχαν εισπνεύσει το αέριο του γέλιου, η χρήση του απαγορεύτηκε το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η χρήση του απαγορεύτηκε στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία. Έως πέρυσι, η χρήση του ήταν νόμιμη στην Ελλάδα, έως ότου μια νεαρή Βρετανίδα τουρίστρια πέθανε απ’ αυτό. Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, και παρά την απαγόρευση από τις ελληνικές αρχές, το αέριο του γέλιου συνεχίζει να πωλείται κρυφά σε διάφορους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παρά την απαγόρευση και τις συλλήψεις. Τελευταίο κρούσμα παράνομης πώλησης εντοπίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε δυο συλλήψεις για παράνομη πώληση αέριου γέλιου, στο Δήμο Χερσονήσου.

Να σημειωθεί ότι το αέριο γέλιου (πρωτοξείδιο του αζώτου) δημιουργεί υποξία στον εγκέφαλο, δηλαδή μειώνει σημαντικά τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μπορεί να οδηγήσει σε νευρική παράλυση, σε λιποθυμικά επεισόδια, ακόμα και στον θάνατο!